Η Ιστορία του συλλόγου μας

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατανιωτών Ευβοίας ΄΄ Η Αναγέννηση ΄΄ ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 1979 από 23 Πλατανιώτες και Πλατανιώτισσες που θέλησαν να διασώσουν τις παραδοσιακές αξίες του χωριού και τη γενικότερη επιθυμία να καλυφθεί το πολιτιστικό κενό της περιοχής.
Σκοπός του Συλλόγου, σύμφωνα με το καταστατικό ήταν:
– η πνευματική, ηθική και κοινωνική εξύψωση των μελών και η σύσφιξη των αδελφικών σχέσεων μεταξύ τους
-η άνοδος του πολιτιστικού επιπέδου όλων των Πλατανιωτών,
– η προστασία της πολιτιστικής παράδοσης και κληρονομιάς του τόπου,
– η προστασία του περιβάλλοντος,
-η συμμετοχή κι ενίσχυση κάθε προσπάθειας για την βελτίωση της ποιότητας ζωής
των κατοίκων.
Για την επιτυχία των σκοπών αυτών το καταστατικό προέβλεπε:
-τη διοργάνωση διαλέξεων, εκδρομών, εορταστικών κι αθλητικών εκδηλώσεων
-παραστάσεις στις Δημόσιες αρχές
-ίδρυση βιβλιοθήκης αναγνωστηρίου κι εντευκτηρίου.
Στις 20-6-1979 τα ιδρυτικά μέλη συντάσσουν το ιδρυτικό πρακτικό και εκλέγουν προσωρινή τετραμελή διοίκηση, η οποία προχωρά στις σχετικές ενέργειες για τη νομική αναγνώριση του Συλλόγου και τη διενέργεια αρχαιρεσιών για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου.
Στις 17-7-1979 το σωματείο αναγνωρίζεται επίσημα από τις δικαστικές αρχές με την επωνυμία ¨ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΝ ΑΤΤΙΚΗ ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΩΝ (Ν.ΕΥΒΟΙΑΣ) ΄Ή ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ ΄΄ ¨.
Η επωνυμία αυτή αργότερα άλλαξε και πήρε τη σημερινή της μορφή έτσι ώστε να αποδίδεται πιστότερα το νόημα της συμμετοχής όλων των Πλατανιωτών μονίμων και μη κατοίκων του χωριού.
Με τις αρχαιρεσίες της 19ης Δεκεμβρίου 1979 που έγιναν στην Αθήνα, ο Σύλλογος αποκτά το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο, που αποτελείται από τους:
Νόστιμο Παναγιώτη(πρόεδρος), Καλορείτη Πέτρο(αντιπρόεδρος),Βενιζέλο Δημήτριο (γενικός γραμματέας),Ρίτα Ανεμογιάννη(ταμίας) και τα μέλη Λαλά Μαστρογεωργίου, Πράγια Ιωάννη,Ειρήνη Ανδρέου και Γεώργιο Μισσύρη.
Το νέο Δ.Σ. καταρτίζει και το σχετικό πρόγραμμα δράσης για την υλοποίηση των στόχων του καταστατικού του Συλλόγου.
Ακολουθεί μια επιτυχημένη 3ετής θητεία του Δ.Σ. με αποκορύφωμα τη κατασκευή παιδικής χαράς, ενώ άξια αναφοράς αποτελεί η πρωτοβουλία του Συλλόγου τον Αύγουστο του 1982 που σε συνεργασία με το πρόεδρο της Κοινότητας Θ. Βεζύρη και παρουσία 250 κατοίκων του χωριού να διαδηλώσει στη Χαλκίδα εναντίων του χοιροστασίου που λειτουργούσε παράνομα για πάνω από 10 χρόνια με αποτέλεσμα τη ρύπανση του χωριού μας.
Στις 7-11-82 γίνονται σύμφωνα και με το καταστατικό, νέες αρχαιρεσίες κι αναδεικνύεται νέο Δ.Σ. υλοποιώντας όλους τους υπόλοιπους αρχικούς στόχους και χαράζοντας νέους με τον Καλορίτη Πέτρο να αναλαμβάνει τα ηνία του Συλλόγου.
Τον Μάιο του 1983 ο Πολιτιστικός μας Σύλλογος πραγματοποιεί έναν ακόμη στόχο του και κυκλοφορεί την εφημερίδα με ονομασία ΄΄Πλατάνα΄΄,ενώ σε συνεργασία
με τη κοινότητα Πλατάνας, ολοκληρώνει τα έργα επιχωμάτωσης και περίφραξης του χώρου κατασκευής του γηπέδου μπάσκετ
Ταυτόχρονα ο Σύλλογος διατηρεί λέσχη όπου στεγάζονται τα γραφεία του, ενώ τον Οκτώβρη δακτυλογραφείται και το πρώτο καταστατικό του Συλλόγου.
Την ίδια χρονιά μια ομάδα κοριτσιών αποτελούμενη από τις Άντζελα Βογιατζή,
Ιωάννα Βεζύρη, Μπέη Σοφία, Δέσποινα,Βίκυ και Ελένη Μισύρη κυκλοφορούν τη δισέλιδη εφημεριδούλα με τίτλο ΄΄ ελεύθερες απόψεις ΄΄ της Πλατάνας καταφέρνοντας με τη καλοδιαλεγμένη της ύλη και την εύστοχη παρουσίαση των προβλημάτων και δραστηριοτήτων της νεολαίας του χωριού μας να δώσει ένα θαυμάσιο δείγμα των δυνατοτήτων της και μια μεγάλη υπόσχεση για το μέλλον του τόπου μας.
Στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων ΄΄Πλατάνα-Καλοκαίρι 1983΄΄ πραγματοποιείται κι ο αγώνας δρόμου 5000 μέτρων με ελεύθερη συμμετοχή για άντρες γυναίκες και παιδιά κάθε ηλικίας, με τη παρουσία 97 δρομέων απ’ όλη τη περιοχή, με αφετηρία τη γέφυρα της Σκοτεινής και τερματισμό το αθλητικό κέντρο της Πλατάνας, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται αγώνες μπάσκετ με τη συμμετοχή ομάδων απ’όλα τα χωριά.
Το Γενάρη του 1984 ταυτόχρονα με την έκδοση του 3ου φύλλου της εφημερίδας έρχεται και η απόφαση κλεισίματος του χοιροστασίου για λόγους υγιεινής ύστερα από αγώνες πολλών χρόνων με τη συμμετοχή του Συλλόγου να είναι καταλυτική. Την ίδια περίοδο η βιβλιοθήκη του χωριού, μεταφέρεται σε νέα αίθουσα πλήρως ανακαινισμένη, προσφορά της Λαλάς Μαστρογεωργίου δίπλα στη γέφυρα και κοντά στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Συλλόγου ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για την ολοκλήρωση του γηπέδου μπάσκετ του χωριού μας με τη κατασκευή της καντίνας, των αποδυτηρίων καθώς και της ηλεκτροδότησης του χώρου. Τέλος με την οικονομική ενίσχυση και του Συλλόγου γίνεται η αποπεράτωση του καμπαναριού της Αγίας Σοφίας.
Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στην ολοκλήρωση του γηπέδου μπάσκετ του Συλλόγου όπου το Καλοκαίρι πραγματοποιήθηκε κι επίσημα το 1ο επίσημο τουρνουά μπάσκετ με τις συμμετοχές ομάδων από ολόκληρη την Εύβοια και μάλιστα με την ομάδα του χωριού μας να καταλαμβάνει τη 2η θέση.
Στις 19 Αυγούστου του 1984 πραγματοποιείται έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα τη τροποποίηση του καταστατικού όπου στις 23-11 του ίδιου έτους πραγματοποιείται κι η επικύρωσή του.
Το Καλοκαίρι του 1985 πραγματοποιείται το 2ο τουρνουά μπάσκετ με τη συμμετοχή 9 ομάδων της γύρω περιοχής με την ομάδα της Πλατάνας να σημειώνει τεράστια επιτυχία καταλαμβάνοντας τη 1η θέση στη διοργάνωση κερδίζοντας στο μεγάλο τελικό με αντίπαλο τη Κύμη με σκορ 49-45, παρουσία 1000 θεατών.
Ταυτόχρονα συνεχίζεται για 3η συνεχή χρονιά και με απόλυτη επιτυχία ο αγώνας δρόμου 5000 μέτρων αφιερωμένος στην Ειρήνη με τη συμμετοχή 85 αθλητών.
Κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού πραγματοποιούνται κι άλλες εκδηλώσεις όπως η έκθεση βιβλίου και χειροτεχνίας, θεατρική εκδήλωση ενώ έχει καθιερωθεί μέχρι σήμερα η Καλοκαιρινή συνεστίαση του Συλλόγου το τελευταίο Σάββατο του Ιουλίου.
Στις 2 Αυγούστου του 1988 και στις εκλογές που πραγματοποιούνται ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας από την ίδρυση του Συλλόγου , Βενιζέλος Δημήτριος εκλέγεται πρόεδρος και καταφέρνει επί των ημερών του να διατηρήσει το Σύλλογο όχι μόνο στα υψηλά κι επιτυχημένα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων αλλά και να τον απογειώσει κατά γενική ομολογία στο ανώτατο όριο που έφτασε ο Σύλλογός μας μέχρι και σήμερα. Στα χρόνια της προεδρίας του ο Σύλλογος απογειώνεται με το τουρνουά μπάσκετ να αποτελεί σημείο αναφοράς για πάνω από 10 χρόνια όχι μόνο για το χωριό μας αλλά και για ολόκληρη την Εύβοια πράγμα που μαρτυρούν κι οι εφημερίδες όπως η Ευβοϊκή γνώμη, η Αθλητική Ηχώ, το Έθνος να αφιερώνουν ακόμη και μια θέση στα πρωτοσέλιδά τους με αναφορά σε αυτό καθώς και κάλυψη του καθ’ όλη τη διάρκειά του με αναφορές και σχόλια στα αποτελέσματα των αγώνων, τις βαθμολογίες και πολλών άλλων κολακευτικών σχολίων, ενώ κανείς δε θα ξεχάσει και το αφιέρωμα της ΕΡΤ με τη κάλυψη κι ενός μεγάλου τελικού, αλλά και τη παρουσία ομάδας από την ενωμένη τότε Γιουγκοσλαβία. Άξιο αναφοράς αποτελεί κι η δωρεά του Παναγιώτη Γρ. Βενιζέλου το 1993 στο Σύλλογο με τη κατασκευή ενός γηπέδου βόλεϊ να συμπληρώνει τις αθλητικές εγκαταστάσεις .
Παράλληλα κι οι υπόλοιπες δραστηριότητες συνεχίζουν με τον αγώνα δρόμου αφιερωμένο στη ειρήνη να αποτελεί πλέον αγαπημένη δραστηριότητα του Καλοκαιριού, το χειμερινό αλλά και Καλοκαιρινό χορό να συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία ,όπως κι οι δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους με τις εκθέσεις ζωγραφικής και χειροτεχνίας, τα παιδικά αγωνίσματα και τη γιορτή της Νεολαίας.

Μπαίνοντας στη νέα χιλιετία κι ύστερα από 21 χρόνια συνεχόμενης και άκρως επιτυχημένης παρουσίας στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας, ο συνδυασμός που ηγείται ο
Βενιζέλος Δημήτριος με διάφορους κατά καιρούς συνεργάτες όπως η Λαλά Μαστρογεωργίου, Βενιζέλου Ελένη, Ιωάννης και Ελένη Γαλανοπούλου κι άλλους πολλούς συγχωριανούς μας , τα ονόματά των οποίων αποτελούν σημείο αναφοράς στην ιστορία του Συλλόγου μας αποφασίζει να παραδώσει τα σκήπτρα του Συλλόγου σε νεότερα μέλη , ώστε να συνεχίσουν τη παράδοση και να διατηρήσουν το Σύλλογο σε υψηλό επίπεδο.
Στα επόμενα χρόνια και με την οικονομική κρίση να κάνει την εμφάνισή της και σε συνδυασμό με την όχι και τόσο μεγάλη δυστυχώς συμμετοχή του κόσμου στα κοινά του Συλλόγου και του χωριού ο Σύλλογος παρουσιάζει μια πτώση με αποκορύφωμα τη μη πραγματοποίηση του Καλοκαιρινού τουρνουά που όλα αυτά τα χρόνια αγαπήσαμε κι αποτελούσε σημείο αναφοράς του χωριού μας για τους μικρούς αλλά και μεγάλους φίλους καθώς και ολόκληρης της Εύβοιας.
Στις εκλογές του 2000 αναλαμβάνει τα ηνία του Συλλόγου ο Κορβέσης Στέφανος με προίκα μια βαριά κληρονομιά 21 πλέον χρόνων, άκρως επιτυχημένης πορείας του Συλλόγου. Δραστηριότητες παλιές όπως ο αγώνας δρόμου οι ετήσιοι χοροί αλλά και καινούριες όπως οι ποδηλατοδρομίες και τα αγωνίσματα για τους μικρούς μας φίλους θα κρατήσουν ζωντανούς τους αρχικούς στόχους του Συλλόγου μας που εξακολουθούν να είναι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς , η σύσφιξη των αδελφικών σχέσεων και η συμμετοχή κάθε προσπάθειας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες το Δ.Σ. με πρόεδρο το κ. Κορβέση Στέφανο παρουσιάζει μια επιτυχημένη 3ετία , κάτι που μαρτυρά κι η επανεκλογή του στις εκλογές του 2003 ενώ επί προεδρίας του ο Σύλλογος αποκτά και γήπεδο ποδοσφαίρου δωρεά του κ.Θεοδώρου.
Φτάνοντας στο 2006 οι νέες εκλογές σύμφωνα με το καταστατικό θα φέρουν αλλαγή σελίδας στο Δ.Σ. με το Κυπαρισσό Ιωάννη, ύστερα από χρόνια συμμετοχής και συμβολής σε παλαιότερα Δ.Σ. του Συλλόγου από διάφορα πόστα, να εκλέγεται πρόεδρος.
Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του θα διατηρήσει το Σύλλογο σε υψηλό επίπεδο παρόλο που οι δύσκολες συνθήκες δε του το επέτρεπαν. Η μη συμμετοχή ανθρώπων στα κοινά του χωριού και κυρίως η εξάλειψη πλέον του όρου εθελοντισμός στις δραστηριότητες του Συλλόγου είχαν αποτέλεσμα τη μερική αδρανοποίηση του Συλλόγου με αποκορύφωμα τη μη συμμετοχή υποψηφίων στις εκλογές του 2006 όπως όριζε το καταστατικό. Μη έχοντας άλλη λύση με τη μη συμμετοχή υποψηφίων για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. και με το κίνδυνο διάλυσης του Συλλόγου να χει γίνει ορατός πλέον περισσότερο από κάθε άλλη φορά, αποφασίστηκε να διατηρηθεί το υπάρχον Δ.Σ. μέχρι να βρεθούν υποψήφιοι. κίνηση που αποτελεί σημείο άξιο αναφοράς για το παρελθόν το παρόν αλλά και το μέλλον του Συλλόγου.
Φτάνοντας στο 2008 και με το Δ.Σ. να εξακολουθεί να είναι το ίδιο από τις εκλογές του 2003 μια ομάδα νέων οι οποίοι είχαν τη τύχη τα παιδικά τους χρόνια να συμπέσουν με τις καλύτερες στιγμές του Συλλόγου μας, θέλησαν να πάρουν το ρίσκο και να προσπαθήσουν να αναβιώσουν όλα όσα είχαν ζήσει τα παιδικά τους χρόνια.
Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 23 Αυγούστου του 2008 με υποψηφιότητα 12 νέων ο κόσμος ανταποκρίθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο.
Ο Σύλλογος είχε ξανά αποκτήσει ζωή με όραμα των παιδιών αυτών να ξανά ζωντανέψουν ότι είχαν ζήσει κι οι ίδιοι στα παιδικά τους χρόνια, ώστε να τα ζήσουν και τα νέα παιδιά. Βασικός τους σκοπός να ξαναφέρουν τους κατοίκους του χωριού κοντά και να ζωντανέψουν ξανά το χωριό όπως παλαιότερα που αποτελούσε πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους. Ο κόσμος έδειξε να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα αυτό κι έπειτα από πολλά χρόνια φαινόταν πως η ιδέα κάποιων συγχωριανών μας για τη δημιουργία Συλλόγου το 1979 με σκοπό τη σύσφιξη των συγχωριανών και το πολιτιστικό εκσυγχρονισμό τους δεν είχε σβήσει. Δραστηριότητες από τα παλιά όπως ο αγώνας δρόμου και ποδηλάτου από τη γέφυρα της σκοτεινής, η γιορτή του παιδιού με διάφορα αγωνίσματα για τους μικρούς μας φίλους, καθώς κι οι χοροί του Χειμώνα και του Καλοκαιριού που παρ’ όλες τις δύσκολες οικονομικά καταστάσεις της εποχής αυτής είχαν μεγάλη επιτυχία. Το Καλοκαίρι του 2011 και στις 13 Αυγούστου οι καθιερωμένες εκλογές σύμφωνα με το καταστατικό βρίσκει τα ίδια παιδιά να επανεκλέγονται και μάλιστα να έχουν στο πλευρό τους παιδιά μικρότερης από αυτούς ηλικίας, πράγμα πολύ ευχάριστο για όλους μας μιας και το όραμα τους περί αναγέννησης (όπως κι η επωνυμία του Συλλόγου) του χωριού είχε πάρει σάρκα και οστά με τι πιο ευχάριστο από το να βλέπουν τα νεότερα παιδιά από τους ίδιους να πιστεύουν και να ασχολούνται με τα κοινά του τόπου μας, πράγμα δυστυχώς δύσκολο στις μέρες μας.